Å være pårørende kan være både fint og tungt. Som nær pårørende ønsker du gjerne å sikre at dine kjære har det godt og hjelpe til så mye som mulig. Dessverre vet både vi og de mange pårørende at tiden ikke alltid strekker til, og at vi ikke får vært så mye til stede som vi kanskje ønsker. Det kan resultere i dårlig samvittighet og bekymring.
Har du eller en av dine nære behov for hjelp?
Har du en mor, far, bestemor eller andre nære du bekymrer deg for? Det kan være vanskelig å vite når man har behov for, og rett på, hjelp utenfra.
Dersom du oppdager en av følgende hos dine nære er sannsynligheten stor for at vedkommende bør søke hjelp fra hjemmetjenesten:
- Personlig hygiene blir dårligere.
- Hjemmet er rotete eller skittent slik at det går utover hygiene, hverdag eller livskvalitet.
- Vedkommende spiser mindre eller har slanket seg.
- Du merker en endring i personlighet.
- Vaner og rutiner begynner å endre seg eller avta.
- Du eller andre passer på at vedkommende greier seg, men er sliten eller har ikke tid.
Dersom du kjenner deg igjen i en av punktene over anbefaler vi at du undersøker om vedkommende kan ha rett på hjemmetjenester.
Med hjemmetjenester kan dine nære bo hjemme lenger
boHjemme tilbyr hjemmetjenester i Asker, Bærum, Bergen, Drammen, Flekkefjord og Nordre Follo.
- Hjemmehjelp/praktisk bistand
Hjemmehjelpen bistår vanligvis med arbeidsoppgaver i hjemmet som rengjøring, klesvask, skifte sengetøy, handle matvarer, m.m. - Hjemmesykepleie
Hjemmesykepleien ivaretar hovedsaklig helsemessige behov som personlig hygiene, medisinering, sårstell og lignende. - Private tjenester
Våre private tjenester er blant annet renhold, husarbeid, personlig pleie, besøksvenn og følgetjenester. Tjenestene er tilrettelagt ut ifra behov og kjøpes privat, uten at man søker via kommunen.
Hvordan ta praten?
Mange synes det er ubehagelig å ta opp tema om hjemmetjenester hos sine nære. De fleste vil helst greie seg selv, og vil kanskje ikke innrømme eller innse at det hadde vært godt å få litt hjelp i hverdagen.
Vi anbefaler deg å sette av god tid til en slik prat med den du tror trenger hjelp, og legge vekt på at du vil dem det beste, samt at det er veldig normalt å trenge litt hjelp i hverdagen.
Lytt til vedkommende og finn ut hvordan dere best kan gå frem for å gjøre prosessen så behagelig som mulig.
Dersom vedkommende ikke ønsker å få hjelp, men du mener at det er helt nødvendig, kan du ta kontakt med kommunehelsetjenesten og vedkommendes fastlege. De kan veilede deg videre ved å informere om aktuelle tjenestetilbud. Om nødvendig kan de også kontakte personen direkte for å avklare hjelpebehov og følge opp saken.
Slik går du frem
Dersom dere er enige om at hjemmetjeneste kan være aktuelt, så kan dere sette i gang prosessen.
- Besøk hjemmesiden til kommunen der personen bor for mer informasjon og søknadsskjema.
a) Se hvilke kommuner boHjemme samarbeider med. - Fyll ut og send inn elektronisk søknadsskjema til aktuell kommune.
- Kommunen behandler søknaden din og gir deg et skriftlig svar.
- Motta svar på søknaden.
a) Dersom du får godkjent søknaden vil du få informasjon i vedtaket om hvilke tjenester du har fått innvilget og om det er en egenandel. Hvis kommunen din har fritt brukervalg vil du også informeres om hvilke leverandører du kan velge mellom.
b)) Dersom du får avslag på søknad om hjemmetjenester kan du enten klage, eller kjøpe tjenestene privat. - Tjenesten vil så starte til avtalt tid.
Fortsatt usikker på hvordan du skal gå frem?
Vi i boHjemme hjelper deg gjerne underveis i prosessen. Ta kontakt med oss på tlf 94009580 eller epost post@bohjemme.com for en uforpliktende prat.
Dine rettigheter og muligheter som pårørende
Vet du hvilke rettigheter du har som pårørende? På Helsenorge sine pårørende-sider kan du finne mye nyttig informasjon om dine rettigheter. I tillegg har de mange gode tips og råd til pårørende i ulike situasjoner.